Misverstandtussen taal en beeld in het stemlokaal


Een Amsterdams stemlokaal in 1954
Foto; Dolf Kruger, coll. Ned Fotomuseum

Gezellig je stem wegbrengen
Senioren samen op pad naar het gymnastieklokaal van de school in de buurt onder begeleiding van een deskundige op het gebied van hoe met moet in het stemhokje en het rode potlood dat daar aan een koperen kettinkje bungelt.


Aanplakbiljet in een stemlokaal

Wat mag wel en wat mag niet
Ergens in het stemlokaal is een
leuk stripverhaal opgehangen om de laaggeletterden onder ons van advies te dienen.
Als ik de plaatjes goed bekijk raak ik ondanks alle goede bedoelingen van onze overheid in de war. Mijn verbeeldingskracht slaat op hol als ik deze onnozele plaatjes bekijk.
Om te beginnen de voorwaarde die gesteld is dat alle mensen netjes in een rij staan, om en om, mannetje voorop vrouwtje er achter.
Op het eerste plaatje dragen ze netjes een lunchpakket of iets dergelijks mee.
Op het tweede plaatje zijn ze hun armpjes kwijt en staan ze met elkaar te praten en dat mag beslist niet want er staat een vet rood kruis overheen.
Op het derde plaatje wordt het toch nog gezellig. De mannetjes dansen samen met de vrouwtjes een soort Griekse Sirtaki. Maar dat kan weer niet vlak voor de stemhokjes.
Overigens is het alleen goed als een vrouwtje het stemhokje induikt, mannetje en vrouwtje tegelijk in het pashokje is indecent, foei!


De fiets mag wel mee in het stemlokaal van de Spaarndammerschool in Amsterdam.
Foto:Willemijn van Poppel

Stemadvies
De beeldverhalen die in de stemlokalen opgehangen zijn ontworpen op een manier die ons beschouwd als rare zwarte wezens zonder neus ogen en mond die moeten leren hoe het stemmen moet.
Politieke partijen hebben de mond vol van helderheid en transparantie. Daarbij hoort goed (beeld)taalonderwijs op onze scholen.
Kies voor een partij met zorg voor goed onderwijs.

Henk van Faassen

12 8 2020Maak er geen rommeltje van en kleur het tweede vakje van boven rood.Creatieve uitingen mogen niet. Je krijgt een nieuw blaadje en mag het nog eens proberen.De stembus is geen papierbak voor oud papier.