Monsters


> startpagina

> vreemde wezens


tussen taal en beeld.

Monsters University, is een film waarin we zien hoe de twee hoofdrolspelers elkaar ontmoeten op de universiteit waar ze alle kneepjes van het bangmaak-vak leren.


Zijn monsters een werkelijkheid van deze tijd?Onschuldige maagden

Ze worden gegrepen worden door monsters die uit onderaardse krochten opduiken.
Niks aan te doen verder.
Het bog monster uit de wc

Dat geeft me toch een geschreeuw als je vrienden met hun broek op de enkels de wc uit komen rennen: er zit een monster in de pot!

Hoeveel volwassenen zijn er niet die bang zijn dat er plotseling een eng beest, uit de dierentuin ontsnapt, door het riool in je toilet opduikt.
Angstaanjagende maskers
Ideaal voor Halloween, of andere leuke feestjes.
Je kunt ze over je hoofd trekken en de tanden gloeien in het donker.Oompje Walt Disney kon er ook wat van
Monsters bestaan voor jonge kinderen 'echt'

Ieder die zijn jonge kind voorleest uit een prentenboek weet dat die boeken bronnen zijn om met je kind over van alles en nog wat te praten. Er zijn prentenboeken die over monsters gaan. Als je daar uit voorleest kunnen de kinderen lekker griezelen, maar je kunt ze tegelijkertijd geruststellen: Monsters bestaan niet.

Monsters in een koffertje
Een uitgever van educatief materiaal is op de gedachte gekomen om het hele monstergebeuren in monsterkoffertjes te stoppen.
In de koffertjes zitten een serie platen en informatie voor ouders, grootouders en leerkrachten. De samenstellers van Monsterkoffertjes beweren dat het zien van fantasiewezens een teken is dat het kind leert omgaan met de complexe wereld.

Moeten kinderen naar de dokter
om van hun monsterangst genezen te worden?

De gebruikte platen zijn stereotiep van opvatting waar het monsters betreft. De kinderen hebben beslist angsten en benoemen die soms gemakshalve als monsters. Over hun werkelijke angsten krijg je niets te horen als je over monsters begint.
Zo is de juf is bang voor spinnen, Oma bang voor een muis en ga zo maar door.
Maar de werkelijke angsten van de volwassenen komen niet ter sprake.
Dat je daarvoor naar de dokter zou gaan is iets dat ik niet zo snel met kleuters zou bespreken. Zeker niet als de dokter in het monsterkoffertje afgebeeld is met een monster op zijn rug dat van plan is een hap uit het kale, geleerde, hoofd van de arts te nemen.


De volwassenen op de platen zetten een nogal grote mond op, is dat om hun eigen angst te overschreeuwen?

[bron: Boer, H. de Monsterkoffertjes Uitgever: CPS onderwijsontwikkeling en advies]


Bijbelse monstersHet gruwelijke relaas van de profeet Jona.
Hij was geroepen om de stad Nineve de wacht aan te zeggen omdat de mensen daar superslecht waren.Jona had geen zin en vlucht per schip. Er breekt een storm los en Jona wordt regelrecht in de bek van een walvis geworpen. Het beest kotste het blote mannetje later weer uit waarna Jona weer verder kon gaan met het verspreiden van goede boodschappen.


Op school wordt het bijbelverhaal vrolijk opgediend en mogen de kinderen onder het motto 'geloven is leuk' de kleurplaat netjes binnen de lijntjes inkleuren.
Monsters in games

Angsaanjagende wezens worden in een muisklik door kinderen en volwassenen op het videoschem gezet.
Even een soort wapen kiezen en het 'spel' kan beginnen.
Het bloed spat alle kanten op. De monsters ontploffen in enorme vuurballen en de spelers wandelenen een 'level' verder naar meer onheil.
Dat is nog eens wat anders dan elkaar met ganzenborden verslaan.