de Jordaan


> Jordaan index

meer straatjes en grachten:

< Lauriergracht

< Konijnenstraat
< Elandsgracht
< Elandsstraat
< Looiersgracht
< Laurierstraat
< Bloemgracht
< Madelievenstraat


tussen taal en beeld HazenstraatEr waren vroeger veel winkeltjes
in de straat
Nr.15 Bakkerij Lux van J.J.BoumanHazenstraat hoek Elandsgracht [1902]The Black Mouse
Een koffiehuis en Jazzclub
op de hoek van de ElandsstraatOp weg naar de hoefsmid in de Elandsstraat

Op 23 sept 1911 brak een grote brand uit in de winkel- en woonhuizen van de Hazenstraat 1-3. Oorzaak was ontploffende benzinedamp bij een theelichtje. Er vielen twee doden, één zwaar- en twee lichtgewonden.


.

Snoepwinkeltjes, zoals tante Alie en Tante Truus.
Truus had een verhouding met de drogist in de Hazenstraat.
Er waren een paar slagers, een schoenmakerij, een Italiaanse ijswinkel, bakker Bouman, een loodgieter, een elektriciteitswinkel en een tweedehands meubelwinkel.

De schillenboer kwam met paard en wagen langs. Aan de brughekken hing een een grote reddingshaak, als er iemand in de gracht viel, kon die uit de gracht gevist worden.

Klene was een drop- en snoepfabriek op de Looiersgracht. Veel meisjes uit de buurt werkten daar, als ze van hun werk af kwamen, liepen ze vaak gearmd te lachen, soms wel 5 of 6 meisjes naast elkaar gein te maken. Dan hoorde ik vrouwen zeggen, daar hebbe we de "Klene meiden".


Er woonde een familie met 12 kinderen in een oud winkelpandje. De Pappovanies, de baby speelde in de etalage. Het was er erg klein. Ik ben er wel eens binnen geweest, ongelooflijk zo oud alles en zo arm.
Ze gingen op een emmer omdat de WC zeker verstopt was. Die werd dan buiten in de goot geleegd.
Jammer genoeg nemen luxe winkeltjes de plaats van de melkboer en de spekslager in.
De Hazenstraat is als tiende straatje omgedoopt omdat daar inmiddels ook voldoende galeries, vintage klerenwinkels en andere typische neringen het van de oorspronkelijke groente- en snoepwinkeltjes
gewonnen hebben.nr.31 de Kleine WinstDrogisterij van M CanesEen doorkijkje naar de Hazenstraat, hoek Elandsstraat, gefotografeerd door Dolf Toussaint.
De plek is nu volgebouwd met nieuwbouw waardoor dit stukje stadsbeeld historie geworden is.

Toussaint fotografeerde de Jordaan op een intense manier. Hij richt zijn lens in de eerste plaats op de mensen en hun bezigheden. Van de kinderen en hun spel op straat tot de feestvierende volwassenen in die 'mooie en fine Jordaan' Daarnaast werd Dolf bekend om zijn foto's van het politiek bedrijf in Den Haag.
Naar schoolNr.37 Snelliusschool en de 3e en 4e klas van de school in 1952.
Meester Galema was een geliefde meester voor vele jaren. Zeker meer dan twintig jaar heeft hij daar les gegeven.

De school is verplaatst naar de Elandsstraat als 14e Montessorischool De Jordaan.
Mijn meisjesnaam is Neeltje Onink. Ik ben geboren op 2 augustus1942 op de Lauriergracht 67.
Ik zat acht jaar op de Snelliusschool in de Hazenstraat, twee jaar kleuterklas en alle zes klassen. Het was best een mooie school van binnen, met marmeren trappen, dacht ik, en een grote speeltuin buiten.


Tegen mij werd gezegd dat ik beter mijn best op school moest doen en naar de Mulo moest gaan, anders werd ik ook een 'Klene meid'. Ik vond dat niet zo erg, het leek toch alsof ze veel gein hadden.

Wij zijn in 1954 naar Slotermeer verhuisd, maar wij hadden eerder een prachtige woning op de Lauriergracht. Er was een douche en een groot balkon achter. Deze woningen waren in 1937 gebouwd,
2 slaapkamers, ik was met mijn 2 zusters en een jongere broer.
Ik heet nu Neeltje Wilson. Sinds 1968 woon ik in Virginia Williamsburg US.Palmpasenoptocht
van de kinderen in 1973Een Socialistische boekhandel
Nr.4 De beroemde of beruchte colporteur van socialistische pamfletten en van het socialistische weekblad
Recht voor Allen
, Karel Anthonie Bos woonde in de Hazenstraat Nr.4.
Daarom werden bij zijn boekwinkeltje regelmatig de ruiten ingeslagen.


Colporteren van Recht voor Allen


Een groep koningsgezinde Jordanezen was zo geestdriftig voor vaderland en vorstenhuis, dat zij voor het Paleis op de Dam het volkslied stond te zingen. Na dit eerbetoon kon het huis van de burgemeester niet worden overgeslagen. De troep trok naar de Keizersgracht, zong daar het 'Wien Neerlands Bloed' en begaf zich hossend naar de Westermarkt. Daar werd besloten 'die Bos es mores te leren'.

Toen de bende in de Hazenstraat arriveerde, stond een tiental socialisten op de stoep van het boekwinkeltje van Bos hen op te wachten.
De vereerders van het vorstenhuis schreeuwden: Hop, hop, hop, hang de socialisten op. Ze begonnen met vlaggenstokken, waaraan de vaderlandse en de oranjevlaggen waren bevestigd, te slaan en te rammen, vernielden de ruiten en drongen de verdedigers, machteloos tegen een dertigvoudige overmacht, in het winkeltje terug. Die sloten de deur en moesten aanzien dat alle ruiten werden ingeslagen.
Pas na meer dan een half uur brullen en lallen kwamen de agenten van het posthuis dat, vlak bij, in het voormalig Luthers Weeshuis om de hoek op de Lauriergracht gevestigd was.
Ze zetten de brug voor de Hazenstraat af en geloofden het verder wel.
Het gemeentebestuur laat zich verleiden door hun haat tegen de sociaal-democraten en schrijft de verwoesting van het winkeltje toe aan eigen schuld.
Is dat niet een bedenkelijk gemis aan zelfbeheersing.De burgemeester van de Hazenstraat is overledenNelis Vogelensang
Daar zit hij op een zetel bij zijn benoeming tot burgemeester van de Hazenstraat.
Nelis wil beroemd worden en dat is hij ook want hij staat op de foto samen met vele Bekende Nederlanders.
Hier zien we Nelis met voormalig burgemeester Job Cohen en de overleden schrijver Harry Mulisch.
Nelis woonde vroeger in de Platanen op de Lauriergracht, een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds dat verhuisde naar Amsterdam Noord was Nelis vrijwel dagelijks in de buurt te vinden. Af en toe schreef hij een bekeuring uit, maar daar kwam je onderuit als je beloofde iets niet meer te doen.
Nelis was eigenlijk de burgemeester van de Hazenstraat.
Hij is 21 augustus 2014 op 74-jarige leeftijd overleden.


Meer over Nelis VogelensangBeroemdheden in het tiende straatjeHoewel de 'negen straatjes' formeel niet binnen de grenzen van de Jordaan vallen, maken ze, daar qua sfeer wel deel van uit. De Hazenstraat is het tiende straatje. Winkelende dames vragen in de Jordaan de weg er naar toe. Ze zijn op pad om leuke dingen aan te schaffen.

Onder hen was ook Michael Jackson in zijn jonge jaren, en Tom Waits in 1977 gefotografeerd op de hoek van de Hazenstraat en de Lauriergracht door Claude Vanheije.Kunst en Cultuur
Van oude automobielen naar nieuwe kunstMuurreclame: Wij roepen het van de daken BROOD van de KORENSCHOOF zal u smakenGalerie Diana Stigter was
eerst een Autosloperij / Nr.4 Glamourfotograaf Paul Huf
had er zijn studioNr. 54 Grafisch ontwerp studio PutGootink / gelegenheidsgalerie Collecters Editions.Nr.27 Wouter van Leeuwen, fotogalerie

Nr.27/29 Kermisgang De deur geeft toegang tot de uitgebreide Kermisgang achter de huizen van de Hazenstraat en de Elandsstraat.


Nr.53 Brainy Days
was een PopUp w
inkel, voor je het weet is die weer PopOff en terug naar de dameslijfwerkplaats BBB.

Nr.70 FLAMEWORK's officina is het ontmoetingspunt tussen een glasbewerker en een zilversmid
in een gemeenschappelijke ruimte.
Nr.20 Galerie van Krimpen de hobby van oud directeur van de Kunsthal in Rotterdam / Wim v Krimpen en Ricardo BurgzorgNr.28 Kunstverein
Kunstverein noemt zich een curatoriaal bureau, waar rondreizende tentoonstellingen en zo plaatsvinden. Het gaat om huiselijkheid, zelforganisatie, sociale betrokkenheid en dapperheid in de kunstproductie. Het is een soort bijkamertje waar werk van jonge en oude kunstenaars hangt dat in de galeries van de buren niet past.


The English Bookshop Exit

Een bijzondere winkel op de hoek van de Lauriergracht heeft de boeken weggehaald. Ondanks intensieve 'crowdfunding' is het niet gelukt de boekwinkel voort te zetten.
Daarmee verdwijnt ook een plekje om de typische English Tea met een muffin en clotted cream te genieten en deel te nemen aan verschillende literaire activiteiten.
Een winkel voor balletschoentjes komt ervoor in de plaats


Nr.10-17 De Turkse Keizerspoort


De oorsprong van de naam ‘De Turksche Keizerspoort’ is niet met zekerheid bekend. Het is tegenwoordig een poort, met het Turkse wapen erboven, dat leidt naar een gang waaraan een paar kleine huisjes staan.
De overlevering wil dat hier in de 18de eeuw een pakhuis stond voor Turkse levensmiddelen. Het huidige poortgebouw dateert uit 1893. In het bevolkingsregister van 1880 worden Hazenstraat 10-16 al wel aangeduid als ‘Keizersgang’. Er woonden toen lieden met beroepen als smid, gasfitter, opperman, bediende, bakkersknecht en kruier.

.


Joep Buijs, een kunstenaar in de etalageNr.11 naast de Turkse Keizerspoort heeft
Joep Buijs een galerie-atelier

De meeste kunstenaars werken op hun al dan niet riante atelier aan hun schilderijen tot het moment dat het werkstuk op reis gaat naar een bestemming in een galerie of museum. Dan kan iedereen het werk bewonderen of afkeurend bekijken zonder dat de kunstenaar meekijkt. Zo niet bij Joep Buijs. Hij maakt schilderijen van honden, zijn dochtertje en zo meer, in de etalage van zijn kleine atelier in de Hazenstraat. Iedere voorbijganger kan zien hoe het werk vordert en de kunstenaar naar het hoe en waarom ervan vragen.


Eten en drinkenNr.2a Olivaria olijfoliŽn / Nr.25a Chocolatl, een chocolade atelier met consult over exclusieve chocolaatjes
Patisserie Arnold Cornelis, yogataarten op de hoek van de ElandsgrachtNr.19 Restaurant, samen aan een lange tafel en eten wat de pot schaft.

Ken je het verhaal van die eenzame drummer?
Hij zat voor het Jazzcafé te spelen maar niemand gaf hem iets om van te leven. Het café was lang geleden gesloten omdat ze er smakeloze hapjes maakten. Niemand kwam daar binnen lopen.
Het was genoemd naar de beroemde trompettist Chet Baker die op 13 mei 1988 uit het raam van zijn hotel in de buurt van de Zeedijk viel.
Toen ging De Uitvreter er zijn kookkunsten vertonen voor een Table d'Hôte waar 20 eters kunnen aanschuiven.
Maar dat duurde niet lang.
De tafel werd overgenomen door Men Inpossible, Japanse veganistische ramen experience.Nr 64 Ristaurante La Festa, ambachtelijke pizza'sNr.58 Restaurant 't Stuivertje, Frans / Hollandse keuken
Saarein,
damescafé op de hoek van de Elandsstraat / (R) Koningsdag 2017De Nederlander heeft één afgod, dat is de aardappel

In de supermarkt op de Elandsgracht is duidelijk wat volksvoedsel nummer één is. Het vak met de aardappels is goed gevuld met die knollen in alle soorten en maten van Krieltjes tot Eigenheimers, vast afkokend of kruimig, in plastic verpakt.
In de Jordaan waren veel aardappelhandelaren en die supermarkt was ook begonnen als een aardappelkeldertje op de hoek van de Hazenstraat.Groentehandel Lindeman, vroeger Hazenstraat hoek Elandsgracht /

Van Aardappelhandel naar supermarkt Albert Heijn
Op de hoek van de Elandsgracht en de Hazenstraat begon Simon Lindeman in 1869 een aardappelhandel.
De oude Simon kon niet bevroeden dat het familiebedrijf vijf supermarkten zou vestigen
Hij zou zich mogelijk ook in zijn graf omdraaien als hij zag dat zijn naam op de gevel vervangen zou worden door een AH logo, met alle blauwe toestanden die er bij horen.
Hoewel je voor een goede aardappel bij hem terecht kon, werd begin vorige eeuw de aardappelhandel uitgebreid met groente en fruit.
Op een sluipende manier moest Lindeman voldoen aan 'de eischen der nieuwe tijd', uitbreiding van het assortiment met zuivel.
De tijd was voorbij dat je met je groenteboer uitgebreid kon praten over de kwaliteit van de aardappels die in grote houten bakken klaar lagen en die in de vroege morgen door één van de oudere broers Lindeman persoonlijk op de Centrale Markthallen uitgezocht waren. Aardappelboer is een vak. Vakkenvuller, in een supermarkt, een bijbaantje.Aardappelhandel Blom [1919]
, Hazenstraat hoek Elandsstraat [2000]
Aardappelhandelaar P Blom was een concurrent van Lindeman.
Het is bijzonder dat op korte afstand van elkaar twee gelijke neringen konden bestaan.

Een beroemd architect was zoon van aardappelenhandelaarPiet Blom (1934-1999)
Eeen sociaal bewogen architect staat hier voor zijn geboortehuis in de Hazenstraat.
De Jordaan had een belangrijke invloed op zijn ontwerpen zoals bijvoorbeeld
'Het stedelijk dak' dat een alternatief was voor de monotone, naoorlogse, stedenbouw.
Hij was leerling van Aldo van Eyk.
Bekende ontwerpen waren de Kasbah in Hengelo en de kubuswoningen in Rotterdam.Hoeden en petten en damescorsettenNr.6. 2e hands kleren 'De Werkman'
Op de hoek van de Elandsstraat 't Haasje, inmiddels is mijn naam: HaasNr.18 PopUp stores voor mode

Eens per maand komt er iemand iets nieuws brengen, maar of er een 'loop in' zal komen valt te bezien.
Het is ook moeilijk om de spullen later nog eens te gaan bekijken.Nr.1 Petsalon, de hoeden en petten is verdwenen.
Vijfentwintig jaar geleden begon hoedenmaakster Ans Wesseling haar salon met eigenzinnige petten en hoeden. Tot in de Verenigde staten waren de honkbalpetten bekend. Nu is het afgelopen met deze unieke nering.
Na 25 jaar is op 31 december 2012 de winkel en het atelier in de Hazenstraat gesloten. De hoofddeksels zijn nu op andere locaties, met name via het net verkrijgbaar.Met de hand, met zorg en liefde gemaakt. Dus: warm in de winter, koel in de zomer, regen-windvlaag- en zon bestendig; maar altijd flatteus, comfortabel en origineel.
Nr.66 Guus vd Berg, ambachtelijke schoenmaker.
Met misprijzende blik in de ogen plakte hij de zool van mijn scatebord schoen.

Nr.26 Cats & Things
, kattenmode.
Het kattenaspect moet sfeer uitstralen om tot een harmonieus samenleven met je katten te komen.Nr.65 Vijftig jaar wassen en strijken in 'de Eland', verhuisd van de Elandsgracht naar de Hazenstraat

Nr 67. Believe the hype. een winkeltje waar Do It Yourself spullen zoals dromenvangers, schilderijen, armbandjes en interieur gadgets  en een nagelstudio te vinden waren.
De droom is snel weer voorbij en tegenwoordig gaat Mipacha culturele sneakers in het kenmerkende kleurenpatroon van de mensen uit Cuzco Peru verkopen.


Kappers en lijfwerkNr.51 BBB Healthclub, shapen, afvallen en werken aan je leefstijl.Nr.6 de Wonderhands van haarkunstenaar Ron Meijer / (R)Nr.17 Koep.is ook kapster /
Nr.1 Day & Night, Een clubje kapsters die van plan zijn dag en nacht te gaan knippen.
Daarmee zijn er dan in de Hazenstraat drie dameskapalons op de tien vierkante meter.Modernistische nieuwbouw
Space Invaders


Hazenstraat hoek Lauriergracht

De kleine mozaïeken zijn Space Invaders, buitenaardse wezens die als pixelwezentjes door een anonieme kunstenaar die zich Invader noemt, op de tegeltjes gemaakt zijn. Ze hebben de vorm van pixels in een nu al weer ouderwets computerspel.
Invader geeft met de mozaïeksteentjes de gepixelde hoofdrolspelers hun oorspronkelijke gedaante terug, alleen niet op het scherm maar in de publieke ruimte.
Sinds 1998 duiken de Space Invaders op in vele internationale steden en sinds 2000 ook in Amsterdam.
Ze verschijnen op gebouwen, aan de zijkant van bruggen, en op allerlei onmogelijke plekken. Een van de eerste plekken was op de hoek van de Hazenstraat en de Lauriergracht.

Op de schakelkast heeft Joep Buijs het hondje Amber geschilderd dat vaak op de brug lag te slapen.
Jammer genoeg is de schakelkast vernieuwd en het hondje maakt plaats voor een affiche voor een 'Virtual Reality Ballet' waar je door een rare bril naar moet kijken. Alsof Ballet zonder bril niet fraai genoeg is.

De de twee haasjes uit het knollenland op een andere schakelkast, bij modewinkel 't Haasje, zijn ook verdwenen.
De jager kwam en heeft er één geschoten. Dat heeft zoals je denken kan de ander zeer verdroten.
Maar ziedaar, hij heeft het hazenpad gekozen.

Nr.39 De haas en de honden
.
Deze steen is geplaatst in 1996 door de eigenaar. Die voelde zich belaagd door de nieuwbouw
links en rechts van zijn oude pand.Uithangborden met musicerende hazen
Het linker uithangbord met de musicerende hazen hing in vroeger tijden in de Hazenstraat. Het houten bord toont hazen die op de schalmei, de klarinet en de hobo speelden. Tegenwoordig maakt het deel uit van de Dom van Lund in Zweden. Hoe het daar gekomen is weten we niet.

D'Haazendans is een afbeelding van een uithangbord uit 1868
Stegen en gangen in buurt FF
Officieel mocht op binnenerven niet gebouwd worden, maar in de Jordaan trok men zich daar niets van aan. Huisjesmelkers bouwen goedkope pandjes achter de bestaande huizen die te bereiken zijn via stegen en gangen van nog geen meter breed.
In de 18e eeuw zijn er in de Jordaan 972 gangen naar 1690 achterhuizen, waarin 3795 families wonen. In buurt FF, waar de Lauriergracht het middelpunt van was, waren 33 van die gangen. Tijdens de bouwperiode werd vaak bezuinigd op heipalen, waardoor verschillende huisjes begonnen te verzakken.
Een bouwkavel mocht niet breder dan 20 voeten, van ongeveer 28 cm., zijn.
Een gang naast de bebouwing mocht niet dichtgetimmerd worden. Er mocht wel een dakje over, maar dat moest zo hoog zijn dat een man met een turfmand op zijn hoofd er nog onder paste. Dat moest opdat de mensen die achter zo'n gang woonden nog turf voor hun kacheltjes konden krijgen.Nr. 40/41 de Gruttersgang in 1972 / Dameshoedenfabriek ConstantNr.38 Kermisgang,

In de Atlas van Amsterdam:
nr. 24 volgens het register van 1853, Buurt FF. Kermisgang. In 1796: Nieuwegang.
Smidsgang: nr.23; Metselaarsgang nr.40/41; Varkensvoetjesgang, nr.51; Bakkersgang, nr.19.
De Drie Baarsjes Gang: 'Een huys en Erve staande en leggende in de haase straat op de hoek van de gangh van de herberg van Outs genaamt de drij baarsjens.
Beddenmakersgang; Blauwverwersgang; Goudsteensgang; Graesengang;
Er waren veel gangen maar die zijn door de tijd en door bebouwingen verdwenen.Gangen in de Rozenstraat: vlnr Grittersgang / Loodgietersgang / Suikerhuizengang / Hanenmattengang
Nr 62. 1e klas schoenmakerij Jan vd Sluijs, en een gevelsteen ' sluis en boogbrug met drie doorgangen'.
De met keien geplaveide brug is aan de zijkanten van typisch Amsterdamse smeedijzeren leuningen voorzien. Aan de linkerkasnt loopt een os de brug op. Het relief verwijst naar de naam van schoenmaker Jan van der Sluijs die in 1765 dit huis liet bouwen.De brug is eigenlijk een sluis en de os heeft mogelijk te maken met het leer dat hij bewerkte.
Nr. 26 in de zwaan / nr 31 een bloem

naar boven


Elandsgracht> Jordaan index


Aanvullingen en verbeteringen graag hier

Bronnen
o.a.
Minne Dijkstra, Jordaanlezingen /
Bureau Monumenten en Archeologie /
Stadsarchief Amsterdam /
Ons Amsterdam /